Zbieranie plonów, upraw.

Jesienią rozpoczynamy zbiór dojrzałych owoców tykwy. Pierwsze zbiory owoców możemy rozpocząć niekiedy już nawet późnym latem. Żniwa trwają, aż do pojawienia się pierwszych przymrozków. Dojrzałe, lekko złotawe owoce odcinamy od rośliny wraz z kawałkiem szypułki, używając do tego zwykłego sekatora ogrodowego.



Żniwa, zbiory naszych plonów rozpoczynamy nie później niż przed pojawieniem się pierwszych przymrozków ! Jesienią wraz z ochłodzeniem oraz realną możliwością pojawienia się pierwszych przymrozków należy przygotować się do rozpoczęcia zbiorów z upraw. 



Nie ukrywam, że jest to dość żmudna praca, wymagają nieco  gimnastyki, ciągłego zginania, dźwigania, przenoszenia tykw z kwater w jedno miejsce, do dalszego transportu i przechowania. Jednak mimo wszystko dużą satysfakcją daje zbieranie dużych okazów, których ciężar przekracza 5-6kg :) 



Załadunek owoców oraz ich transport w poszczególnych sezonach niekiedy potrafi trwać nawet do nocy, wszystko po to, aby tylko zdążyć przed przymrozkiem. Jednego sezonu (2014r.) zapowiedziany dopiero w popołudniowych blokach telewizyjnych pogody przymrozek, spowodował nagłą rozpoczęcia zbiorów tykw późnym popołudniem. Zbiory wtedy, jak pamiętam trwały do bardzo późnych godzin nocnych. Trwało to wtedy tak długo, aż w latarkach akumulatory zdążyły się rozładować. Ostatnie sztuki owoców zmuszony byłem zbierać świetle reflektorów auta.



W czasie jednych z takich późno-nocnych zbiorów tykw, do taczki, pojawił się ciernisty pomocnik – jeżyk :) Nie wiem co mogło zwabić to niezwykle pożyteczne zwierzątko do tykw, ale o mały włos wziąłbym jeżyka za tykwę :) Także można powiedzieć, że pamiętne zbiory były wóczas nieco „ najeżone ” i to dosłownie :)  



Przegląd zebranych tykw

Pierwszej lustracji zebranych, w miarę możliwości (pogoda, pora dnia) dokonujemyv już na miejscu (na polu czy w ogrodzie). Owoce uszkodzone oraz przemarznięte od razu odrzucamy. Po dostarczeniu ich do pomieszczenia dokonujemy kolejny raz przegląd. Zebrane tykwy, należy ponownie przebrać, każdą jedną sztukę obejrzeć, sprawdzić czy nie ma uszkodzeń powstałych w czasie transportu czy też w trakcie zbiorów. Przemarznięte oraz uszkodzony tykwy należy jak najszybciej oddzielić od zdrowych tykw, ponieważ te wadliwe prędzej czy później zaczną się psuć i gnić, tym samym infekując zdrowe całe owoce. Kolejnym etapem po selekcji jest plonów przystępujemy do sortowania. Podczas sortowania dzielimy tykwy na przejrzałe, dojrzałe oraz niedojrzałe. Sortując tykwy dzielimy je na tykwy przejrzałe (brązowa szypułka, zdrewniała okrywa, naskórek lekko żółty), tykwy dojrzałe ( lekko brązowa szypułka, zdrewniała okrywa), tykwa niedojrzała (zielona szypułka, miękka okrywa). Tykwy przejrzałe nadają się od razu do suszenia i nie wymają sezonowania. Tykwa dojrzała wymaga sezonowania przed rozpoczęciem jej suszenia. Dojrzałe tykwy umieszczam w ciemnym i chłodnym miejscu, aby "doszły" do siebie. W dojrzałej tykwie, po jej zerwaniu przez pewien czas krążą soki. Z kolei tykwy niedojrzałe mogą nam posłużyć jedynie jako dekoracja, na podobnej zasadzie jak dynia ozdobna, do czasu aż nie zacznie się psuć. Dopiero po tych wszystkich selekcjach i sortach możemy nasze tykwy podzielić wg odmian, kształtu oraz wielkości, a następnie przystąpić do suszenia. Jest to bardzo żmudna i intensywna praca, wymagające wysiłku, lecz dla osób, które zbierają po kilkanaście czy kilkadziesiąt tykw z własnych upraw powyższe czynności nie powinny stanowić problemu.

...... | Tykwy.pl / Tykwa.com.pl | .... 

(c)2018, Wszelkie Prawa Zastrzeżone
 
 Kopiując i publikując treści, zdjęcia pamiętaj o podaniu źródła. Źródło: wwww.tykwy.pl. 
Szanuj prace innych. Dziękuje.
 
Flag Counter
Liczba odwiedzin: 18472
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem